Rize'de Gezilecek Yerler

İlkez gelecek olan kişilerin bilmesi gerek bir kısa bilgiyi paylaşmak istiyorum. Rize ülkemizin Doğu Karadeniz bölgesinde yer alan ilimizdir. 2019 istatistiklerine göre Rize’nin nüfusu yaklaşık 350.000‘dur. Türkiye’nin en çok yağış alan ilidir. Kışları ne çok soğuk, ne de ılımandır. Türkiye’nin en nemli şehridir.

Yemyeşil ovası ve Oksijen bolluğuyla “Bahçesi mini bir evde yaşamalıyım” diye hayal edenlerin yeridir. Rize‘ye bir gün yolunuz düşürse ne demek istediğimizi daha iyi anlayacaksınız. Daha fazla uzatmadan Rize Gezilecek yerler listemizi sıralamaya koyulalım.

Rize’de gezilecek yerler listemize şehir merkeziyle başlayalım isterseniz. Ufacık bir şehir merkezine sahip olan Rize, şehrin tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek iki caddeden oluşuyor. Rize’ye ilk girdiğinizde aldığınız çay kokusunu merkezde bulunan çay bahçelerinde içebilir, doğal yayla imkanlarında beslenmiş büyükbaş hayvan kavurması ile hazırlanmış Kavurmalı pide söyleyerek kendinize ziyafet çekebilirsiniz. Yöresel yemeklerin yanında oldukça misafir perver olan Rize insanları ile sohbet edip tanışabilirsiniz.

Rize Kalesi

Rize kalesi Turizm açısından Rize’nin en önemli yerlerinden sadece birisidir. Şehir merkezinde bulunması ve ulaşımı kolay olduğundan gezginlerin ilk ulaşıp dinlenmek istedikleri noktadır.

İç Kale deniz seviyesinden 150 metre yükseklikte, doğal bir yükselti üzerine yapılmıştır. Düzgün olmayan, yamuk şekilde bir planı olan İç Kalenin girişi doğu yönündedir.

Günümüzde kale dört bölümde incelenmektedir.

  • İç Kale
  • Aşağı Kale
  • İç Kale ile Atatürk Caddesi arasındaki Dış Kale kalıntıları
  • Surlar

Kale ve sur yükseklikleri yaklaşık 2 metre ile 20 cm arasında değişmektedir. Duvar kalınlıkları 2-3 metre civarındadır. Yapı malzemesi olarak yontma taş ve horasan harcı kullanılmıştır. Kalenin güneyinde yer alan ve 1989 yılında onarım gören bölümler ise düzgün yonu taşıdır.

Ziraat Botanik Çay Bahçesi

Ziraat çay bahçesi Rize’de en meşhur çay bahçesidir. Türkiye’de içilebilecek en kral çay burada içilir. Sabah kahvaltısını Rize kalesi manzarasında yaparak öğlen çayını burada içebilirsiniz.

Eğer taze çayı hiç görmemişseniz ziraat çay bahçesine çıktığınızda hemen alt kısımlarda tanıtım amaçlı ekili çay temilerini göreceksiniz. Tohumlarından alabilirsiniz elbette ama her yerde yetişmeyebilir.

Rize’de DağmaranŞahin tepesiRize kalesi ve Ziraat çay bahçe sayılı oturabileceğiniz manzara tepeleridir. Ziraat çay bahçesi manzara olarak biraz daha az görünüme sahip olsa da çayın en iyisi burada içilir.Ayrıca Hazır kuru çay ve Rize simidi satın alabilirsiniz.

Dağmaran

 Rize’nin eşsiz deniz manzarasını en güzel gören yer Dağmarandır.Burada yöresel lezzetleri tadabilir, şehrin ışıklı manzarasını kahvenizi içerken seyredebilirsiniz.Dağmaran da Muhlama  yemenizi şiddetle öneriyoruz. Şehir merkezine 3-4 kilometre uzaklıktadır.

 

Rize Müzesi

Rize Müzesinin 70‘den fazla arkeolojik eseri, 600‘e yakın sikkesi, 1000’i aşkın etnograf eseri bulunuyor. Zengin bir koleksiyona sahip olan Rize Müzesi’nde el yazmaları görmek de mümkündür. Şehir merkezinde yer alır mutlaka gidilmesi gereken yerler arasındadır.

Rize Tarihi Çarşısı

Diğer bir adı kuyumcular sokağı olan Tarihi Rize Çarşısı bünyesinde yüzlerce dükkan bulunduruyor. Elektronik eşyadan, hediyelik eşyaya kadar ne ararsanız bulabileceğiniz bir çarşıdır. Yeniden restore edilen çarşının şemsiyelerle süslenmesi oldukça ilgi çekiyor.

Böylelikle Rize merkezde gezilecek en popüler yerleri sıralamış olduk. Gelelim en çok merak ettiğiniz doğal güzelliklerine. Bu kategoride en çok ilgiyi çeken elbetteki Çamlıhemşin.

Fırtına Deresi

Hepimizin sosyal medyadan aşina olduğumuz bu tarihi köprüler Çamlıhemşin yolu üzerinde bulunuyor. Yol boyunca araçlarını kenara çekip köprünün üzerine çıkarak resim çekilen turistlere rastlamanız mümkün. Ayrıca Fırtına deresinde Rafting ve Zepline gibi aktiviteler yapılıyor. Yöresel yemeklerin tadına derenin sesi eşliğinde bakabilirsiniz.

Zil Kalesi

Bölgenin en dikkate değer eserlerinden birisidir. İlçe merkezinin 15 kilometre güneyinde, Fırtına Deresinin batı yamaçları üzerinde kurulmuştur. Kalenin üzerinde inşa edildiği sarp kaya kütlesi denizden 750 metre dere yatağından yaklaşık 100 metre yüksekliktedir. Kaleyle dere arasında gizli bir geçidin olduğu ve zamanla kapandığı söylenmektedir.

Ziyaretçi bakımından pek kimsenin olacağını düşünmüyordum ama gidince gözlerime inanamadım. 15km tırmanırken orman yoldan çıkıyorsun ve etrafta kimse olmuyor. Dolayısıyla seni neyin karşılayacağını da tahmin edemiyorsunuz. Ben pek kimsenin olmayacağını düşünürken onlarca araç ve insanla karşılaşınca Zil kalesinin turizm açısından Rize’ye önemli bir etki kattığına şahitlik ettim.

Zil kalesi Giriş Ücreti Ne Kadar ?

Haftanın yedi günü ziyarete açık olan Zil Kalesi 08:00 – 19:00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Zil Kalesi için 2019 yılı giriş ücretleri yetişkinler için 3 TL olup 18 yaş altı ve 65 yaş üstü olanlar için ücretsizdir.

Ayder Yaylası

Karadeniz denince akla ilk gelen yerlerden birisi Rize Ayder yaylası’dır. Sadece Türkiye’den değil Dünya’nın dört bir yanından Ayder yaylasını görmek için gelen turistler var.

 

Tabiat ananın bütün güzelliklerini taşıyan Ayder yaylası, Karadeniz Turları düzenlendiğinde listenin en başında gelenlerindendir. 2017 yılında yapmış olduğumuz Ayder yaylası gezimizde turist akımını bu denli kalabalık olacağını hiç düşünmemiştim. İnanılmaz bir kalabalık ve bu kalabalığın %70’inden fazlasını Arabistan’dan gelen turistler oluşturuyor.

Ayder yaylasına daha önce hiç gitmemişseniz gidip görebilir ve doğanın temiz havasını içinize çekebilirsiniz. Bu benim üçüncü gidişim olunca durum biraz değişiyor ve farklılık arıyor insan. Bu seferki Rize gezimizde Ovit yaylası ayrı bir hoşuma gitti. Mutlaka uğrayın.

Özellikle son 25 – 30 yılda şanına şan katmış olan Ayder yaylası Çamlıhemşin ilçesine yaklaşık 20 kilometre mesafe uzaktadır. Kaçkar dağları eteklerinde yer alıyor ve deniz seviyesinden yaklaşık 1355 m yükseklikte bulunuyor. Kayın ormanlarıyla çevrili olup olan Ayder yaylası, ilk olarak Halalılar tarafından dinlenme yeri maksadıyla kurulmuştur.

30 yılı aşkın resmi anlamda turizm bölgesi olan Ayder yayalası diğer yandan ise Milli Park özelliği taşımaktadır. Bölgeye günübirlik gidebilir yahut konaklayabilirsiniz.

Ancak kaçak beton yapılarının inşa edildiği Ayder yaylası ve çevresinde 200 den fazla yapı için kaçak ruhsata aykırı olduğu gerekçesiyle yıkım kararı alınmış. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biz Ayder’i kirlettik, rezil ettik. Ayder’i kentsel dönüşüm ile şanına yakışır bir hale getireceğiz” demişti. Yani Ayder yaylası’nın çevre düzenlemesinin yapılacağı sözünü verdi.

Ayder ve çevresinde gezilecek yerler olarak nitelendireceğim bu başlık altında mutlaka görmenizi istediğim önemli yerlerden bahsedeceğim.

Gelintülü Şelalesi: Ayder yaylasında bulunan şelaledir. Görüntüsü bakımından tüle benzetildiği için adını Gelintülü Şelalesi koymuşlar.
Zil Kale: Çamlıhemşine 14 km uzaklıkta olan zil kalesi molozlardan yapılmış ve kimin tarafından yapıldığı hakkında kesin bilgi bulunmuyor. Zil kalesine biz hep dönüşte uğruyoruz bana kalırsa sizlerde öyle yapın.
Çamlıhemşin yaylaları: Yemyeşil görüntüye bürünmüş yaylalarına hayran kalmamanız mümkün değil. Gezi listenizde yer alması gereken Çamlıhemşin yaylaları:

  • Samistal yaylası
  • Kavrun Yaylası
  • Çeymakçur Yaylası
  • Gito Yaylası
  • Pokut Yaylası
  • Sal Yaylası
  • Badara Yaylası
  • Huser Yaylası

Ayder yolu üzerinde doğal alabalık tesisleri bulunuyor. Buradan canlı alabalık satın alabilir- siniz.

Ayrıca Fırtına deresinde izin almak şartıyla sportif olta ile balık tutabilirsiniz.

Fırtına deresinin taşkın dalgaları arasında rafting yapmaya ne dersiniz? Ayder yolu boyunca bir çok işletme sayesinde 8-10 km kadar rafting yapabilirsiniz. Adrenalin sevenler için eğlenceli bir etkinlik olup, kar sularının bitmesiyle amatörler için de uygun hale geliyor.

Ayder yayasında ve Fırtına deresi üzerine kurulmuş olan onlarca Zepline görebilirsiniz..

Yükseklik korkunuz yoksa 15 TL karşılığında taşkın derenin üzerinden karşıya geçebilirsiniz.

Ayder yaylasında yılın bazı aylarında büyüklü küçüklü mini konserler ve etkinlikler de düzenleniyor. Bölgenin yerel dernekleri ve resmi kurumları tarafından düzenlenen bu etkinliklerin en büyüğü Haziran ayının ikinci haftası düzenlenen Ayder Yayla Şenliğidir. Yılın Ocak ayında da kardan adam festivali yapılıyor. Kocaman bir kardan adam yapılıyor ve resimler çekiliyor. Macera arayanlar poşeti kapıp tepeden aşağı kar üstende kayıyor.

Ayder kaplıcaları bölgenin en önemli yerlerinden biridir. Osmanlı döneminden beri bilinen bu bölgeye 1987 yılında Turizm bölgesi ilan edildiği yıldan bu yana Kaplıca tesisleri açılmaya başlamıştır. Kalsiyumsodyummagnezyumsülfatklorürdemir ve alüminyum gibi bir çok minerali barından suda pek çok rahatsızlığın tedavisi sağlanmaktadır.

 

Giriş Ücretleri & Ziyaret Saatleri

Giriş Tarifesi

Giriş Ücreti

Otomobil

10 TL

Minibüs

25 TL

Midibüs

60 TL

Otobüs

95 TL

Ayder Yaylası 2019 Giriş Ücreti

Ayder yaylasına motorlu taşıtlar ile giriş ücretlidir. Araç çeşidine göre giriş ücretleri yükselen giriş ücretleri, tur sahipleri ve yayla esnaflarının da canını sıkmaktadır.

 Ayder yaylası araç giriş ücretleri 2017 yılında ziyaretimde edindiğim bilgilerle yazılmıştır. Üzerinden zaman geçtikçe fiyatlarda değişiklik olabilir ancak yine de eklememin sebebi fiyatlar artsa da bu tabloya yakın bir rakam olacaktır. Ayder yaylasına giriş için ücret sadece araçlar için bulunuyor, araç içerisinde bulunan yayalar ücrete tabii değildir.

 

 

Ayder Yaylası’na Nasıl Gidilir?

Ayder yaylası Rize’nin Çamlıhemşin ilçesi içerisinde yer almaktadır. Rize merkezden Çamlıhemşin araç yolu uzaklığı yaklaşık 100 kilometre olup, Çamlıhemşin’den Ayder yaylasına uzaklık 18-23 kilometredir. Toplu taşıma ile gitmek isteyenler Rize merkezden kalkan Rize – Ayder seferli minibüslere binebilirsiniz.

Bunların dışında İnternette bulunan Ayder Yaylası Turları düzenleyen yerel şirketler var, firma araştırması yaparak katılım sağlayabilirsiniz.

Rize – Çamlıhemşin arası 100 kilometre ve 1 saat 50 dakika sürmektedir.
Trabzon (Havalimanı) – Çamlıhemşin arası 170 kilometre ve 2 saat 40 dakika sürmektedir.
Artvin  – Çamlıhemşin arası 195 kilometre ve 3 saat 30 dakika sürmektedir.
Giresun – Çamlıhemşin arası 305 kilometre ve 4 saat 20 dakika sürmektedir.
İstanbul – Çamlıhemşin arası 1240 kilometre ve 15 saat 20 dakika sürmektedir.
Ankara – Çamlıhemşin arası 905 kilometre ve 12 saat sürmektedir.

Türkiye’nin her bir yerinden Rize’ye Karayolu ile ulaşım için bir çok otobüs seferleri bulmak mümkündür. Uçakla gitmek isteyenler Trabzon Havalimanı adına en uygun biletleri araştırabilirler.

Elevit Yaylası

Daha çok gurbetçiler tarafından yaz aylarında ziyaret edilmektedir. Konaklama imkanı bulunan yaylanın geleneksel yayla evleri de ilgi çekicidir. Elevit Yaylası, horonları ile ünlü olması nedeniyle Ağustos aylarında yapılan şenlikleri ile de dikkat çeker. Başta yaban keçisi olmak üzere Karadeniz‘e özgü diğer yabani hayvanlar da bulunur.

Sal ve Pokut Yaylası

Pokut yaylası’na da sosyal medyadan aşina olabilirsiniz. Muazzam bir manzaraya sahiptir ve sislerle kaplandığında aklınızı başınızdan alabilir. Bölgede Kahvaltı yapabileceğiniz mekanlar yer alıyor. Pokut ile Sal yaylası arasında 15 dakikalık bir yürüyüş mesafesi vardır. Ayrıca Kahmaklı muhlama, Mısır ekmeği gibi yöresel lezzetleri yemeden dönmeyin.

Gito Yaylası

Pokut yaylası ve Huser yaylası gibi doğa tatili arayanlar için uğrak bir nokta haline geldi. Son zamanlarda doğa meraklıların oldukça ilgisini çeken Gito yaylası sırf şu manzarayı görmek isteyenleri bekliyor. Zil Kalesi’ne 17 kilometre olup ilçeye 35 kilometre uzaklıktadır.

Kaçkar Dağları

Rize ve Hopa ilçesi arasında yer alan bir dağ topluluğudur. İçerisinde bir çok yaylayı, ormanı, göl ve nehirleri barındırıyor. Yılın bazı dönemlerinde dağcılıkla ilgilenenler için kaçamak yeridir. Ciğerleri ağaçlardan yayılan oksijenle doldurmak isteyenler gidebilir.

Böylece Çamlıhemşin’inde en popüler yerlerini sıralamış olduk. Sonraki görsel ve açıklamalar geri kalan gezi noktaları içindir.

Kıble Dağı Camii

Rize’nin Güneysu ilçesindeki 1130 rakımlı “Dua Tepesi” olarak isimlendirilmeye başlanan Kıble Dağı’nın zirvesine inşa edilen ve manzarasıyla ziyaretçilerini hayran bırakan Kıbledağı Hacı Hafız Yusuf Yılmaz Camii’nin yapımı 2 yılda tamamlandı. Osmanlı döneminin önemli eserlerinden Üsküdar’daki Şemsi Ahmet Paşa Camisi’nin mimarisi ile yapılan caminin açılışı Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Güneysu ziyareti sırasında gerçekleştirildi.

 

Kıble dağı tepesi muhteşem manzarasıyla gezip görülecek yerler listesine girmeye çoktan hak kazanmış bir yer. Gerek konum olarak gerekse mimarı yapı olarak inanılmaz bir görünüme sahip. Rize’ye gezmek için geldiyseniz ve Güneysu – Kıble dağı camii’ne uğramadıysanız inanın çok eksik dönmüşsünüz demektir.

 

Kıble Dağına Tırmanış

Kıble dağına Rize Kalesi‘nde kahvaltımızı yaptıktan sonra gittik. Güneysu merkezden oldukça tepede bulunan Kıble dağı camiisi oldukça dik bir zemine inşa edilmiş. Yaklaşık 25 dakika boyunca tırmandıktan sonra nihayet amacımıza ulaşıp bitiş noktasına vardık.

DikkatTepeyi kendi araçla çıkacaksanız devri yüksek kullanın. Çok dik olduğundan aracı boğabilir, yolda kalabilirsiniz.

Kıble Dağında bir çok yamaca üstü açık ve kapalı mini banklar yapılmış ve çocuklar için oyun alanı mevcut. Tüpünüzü malzemelerinizi getirirseniz Namaz vaktine kadar çay içip sevdiklerinizle sohbet edebilirsiniz.

Öneri: Biz erken saatte geldik ama banklara güneş dolayısıyla oturamadık. Akşam serininde gelirseniz daha iyi olur sizin için.

Anzer Yaylası

İkizdere ilçesine ait olan ve diğer adıyla Ballıköy olan Anzer’in şifa kaynağı olan Anzer balını duymayanımız yoktur sanırım. Bu yayla daha çok yerel halk tarafından gezilse de geleceğin turizm merkezi olma yolunda ilerliyor.

Ovit Yaylası

Öncelikle altını çizerek söylemeliyim ki Ovit yaylası Rize’nin en güzel yaylasıdır. Doğal görüntüsüyle farkı çok net anlamanız mümkün. En çok seveceğiniz özelliklerinden biri nem derecesi sıfıra yakın olduğundan hiç terlemiyor olmamız. Bir diğer özelliği ise akarsular ve derelerin yaz kış buz gibi olması.

Rize için gezip görülecek yerleri sıralamak inanın oldukça güç. Çünkü o kadar güzel yerler var ki bunları isimlendiremiyoruz. Yöresel yemekleri, oyun havaları, konuşma şiveleri gibi sayamayacağım bir çok güzellikler bulunuyor.

Rize ATATÜRK Köşkü

Rize - Atatürk Müzesi, Osman Mataracı'ya ait tarihi evde, 1984 yılında düzenlenmiş ve ziyarete açılmıştır.
Atatürk, 1924 yılı Eylül ayında "Atatürk'ün Sonbahar Gezisi" olarak bilinen birkaç ay süreli bir geziye çıkmış, bu gezi sırasında Karadeniz illerini ziyaret etmiştir. İşte bu gezi günlerinde Atatürk, beraberinde eşe Latife Hanım, birkaç milletvekili olduğu halde 17 Eylül 1924 gürü Trabzon'dan Hamidiye Vapuru ile Rize'ye gelmiş, Rize de coşkun gösterilerle karşılanmıştır. O geceyi Rize'de Mataracı Mehmet Bey'in evinde geçiren Atatürk, ertesi günü şehirde bazı ziyaretlerde bulunmuş, incelemeler yapmış, saat 16.30'da ayni vapurla Giresun'a hareket etmiştir.

Rize'de Atatürk'ün bir gece konuk olduğu ev, daha sonra sahibi Mehmet Mataracı'Dan yeğeni Osman Mataracı'ya geçmiştir. Atatürk'ün 100. Ölüm yıldönümü dolayı sile Atatürk Müzesi yapılmak üzere, Osman Mataracı evini Rize Özel İdaresine bağışlamıştır. 1984 yılında Kültür Bakanlığına devredilen ev, onarılarak Atatürk Müzesi halinde düzenlenmiş ve ziyarete açılmıştır. Evin bir bölümü de Kültür Merkezidir.

Çatısı ile birlikte 3 katlı olan ev 1902 yılında Mataracı ailesi tarafından yaptırılmıştır. Bu günkü düzenlemeye göre evin üst katı Atatürk Müzesi'dir. Atatürk'ün Rize gezileri, kullandığı eşyalar, Atatürk fotoğrafları, Milli Mücadele yallarında Rize'de Kuvay-ı Milliye iler gelenlerinin fotoğrafları bu bölümde sergilenmektedir. Müzenin alt bölümü idare odaları ve Kültür Merkezine ayrılmıştır.

 

 

Rize'de Alış Veriş Yapılacak Yerler

Rize merkezde yer alan ve yöresel eşyalar ve kıyafetler satan pek çok esnaf var. Bunlardan herhangi birine girip hoşunuza giden hediyelik eşyalardan beğenebilirsiniz. Bir kaç örnek vermek gerekirse;

1.Rize Bezi

2.Anzer Balı

3.Kemençe

4. Keşan

Rize’nin sahile kıyısı olduğundan bir çok noktadan denize rahatlıkla girebilirsiniz. İşte en popüler Rize Plajları

  1. Fındıklı Kıyıcık Plajı
  2. Fındıklı Yeniköy Plajı
  3. Ardeşen Barış Bayan Plajı
  4. Ardeşen Karaoğlu Plajı
  5. Pazar Hamidiye Plajı
  6. Çayeli Halk Plajı
  7. Çayeli Limanköy Aile Plajı
  8. Çayeli Saklıbahçe Aile Plajı
  9. Merkez Alipaşa Plajı
  10. İyidere Sarayköy Plajı
  11. İyidere Yalıköy Plajı

 

Yazı:Gezilesiyer'den ve bazı kaynaklar'dan alıntıdır.

Görseller: İnternet ortamından

Yorumlar

Yorum Yaz

Değerlendirme yapınız 1-5 arası!

Bizden haberdar olmak ister misiniz?


Copyright, Her hakkı saklıdır. sektorara.com | 2019 - 2021

Iyzico